Molivosta taş evlerin çatıları |
Mitilini |
Plaj önünde şemsiyeler ve şezlonglar otel müşterisi için indirimli. Benim önerim adada Molivos da kalmanız. Ada büyük ve dağlık olduğu için ulaşım hızlı değil. Ortalama hız 50-60 km/saat civarında seyrediyor. Bu nedenle kendi arabanız ile adaya geçebileceğiniz gibi, arabada kiralaya bilirsiniz. Biz ikinci yolu seçtik ve 35 euro ödeyerek arabayı İGFA şirketinden kiraladık. Burada Metin isimli Yunan vatandaşı bir Türk öğrenci var. İGFA'yı arayarak kendisine ulaşabilirsiniz. Molivos'u tercih ettiğinizde Adaya geldiğiniz ana liman kenti olan Mitilini ve haritalarda göreceğiniz kentlere arabanızla gitmeniz hızlı ve daha keyifli olacaktır. Ada merkezinde bulunan Kalloni kasabası kavşak noktası ve güneye ve batıya genişletilmiş yollar ile bağlı. Bu yolların dışındaki yollar dar ve çok virajlı, kesintisiz olarak sollanamaz işareti var.Yollara kadar taşan ormanlık alanlar ve zeytin bahçeleri ada yollarını seyirlik yapıyor.
Molivos kalesinden Molivos Lİmanı |
Midilli adası Lesvos olarakta biliniyor. Baş şehri Mitilini ve tek büyük hastane ile önemli devlet daireleri burada. 100 bin nüfusa ve milyonlarca zeytin ağacına sahip ada tam bir zeytin yağı cenneti. Balıkçılığı söylemeye gerek yok. 1462 yılında, İstanbul'un fethinden 9 yıl sonra, Fatih Sultan Mehmet adayı alıyor ve imparatorluğun bahçesi olarak 500 yıl kalıyor. Lozan ile birlikte Yunanistan adaya tek kurşun atmadan yerleşiyor. Bugün bile acılarını ve izlerini görebildiğiniz mübadele yıllarından önce, adanın %30 'unun Türk olduğu biliniyor.
Agiasos da taş kahve |
adanın Osmanlılar tarafından fetih sahnesi |
Skaminiadan sonra Mantamados köyü geliyor ki bu köy seramikleri ve Koruyucu Taksiarhis manastırı ile ünlü. Bu manastıra girdiğinizde hemen sağda büyük bir ikona da baş melek Mikail'in ikonasını görüyorsunuz. Bu ikonanın hemen karşısında keşişleri öldüren Osmanlı askerleri var. Rivayete göre bu ikona ölen keşişlerin kanının çamurla karıştırılması ile yapılmış. Manastır taş ustalığı ve kilisesi ile halen canlılığını koruyor. Bu manastırın küçük kafeteryasında dolapta gördüğüm sütlaç beni şaşırttır. Adı rizogalo ve tarçınıyla beraber dört dörtlük bir sütlaçtı. Molivos-Skala Skaminia-Mandamados turu bir gününüzü dolduracak bir tur.
Skala Skaminia |
Molivos-Petra-Kalloni- Mitilini rotasında Giera körfezine gelmeden iki sapak önce Agiasos adanın süpriz köyü olarak karşımıza çıktı. En çeşitli bitki örtüsü ve yaban hayatı burada. Osmanlı döneminde adalıdan vergi alınmayan tek köy olduğu için oldukça kalabalık bir köy olmuş. Ağaç işçiliği, dağ bitkileri ve meyvecilik yapılıyor. Köy merkezinde bulunan kilisenin hemen üst tarafında, ön cephesi taşla kaplı olan kahvesi etkileyici. Yaşlı Yunanlı müşterilerle bir müddet oturup konuşarak aslında mübadelenin hiç bir şeyi çözmediği ve büyük acıları da nesiller boyunca taşıdığına tanık oluyoruz. Gördüğümüz yaşlı bir amca bize Bergamanlı olduğunu ve babasının buraya göçtüğünden bahsediyor özlemle, bir diğeri babasından öğrendiği Osmanlıca ile malının fiyatını artık bizimde tavladan bildiğimiz penç sayısı ile ifade ediyor. Bu köyden biraz şaşkın ve hüzünlü olarak ayrılıyoruz. Ada da mutlaka görülesi gereken yerlerin başında geliyor. Gerek mimarisi, gerekse konumu açısından eşsiz ve adanın Olimpos adı verilen en yüksek dağının eteklerinde kurulmuş.
Yunan ezgileri ile akşam eylencesi |
Agiasos çıkışında Plomari tabelası görebilirsiniz, sakın bu yola Plomariiye gitmek için sapmayın, yol uzun ve yarısından fazlası stabilize halde. Plomariye en kolay Giera körfezi kıyısından gidiliyor.
Mitilini bizim bu gezide sona bıraktığımız kent oldu. Siesta Yunanistan da turistler için bir sorun ve bunu Mitilini de yaşadık. 13:00 gibi başlayan siesta 18:00 da bitiyor. Kazayla siesta için kapanmaya hazırlanan bir iş yerine girdiyseniz pekte iyi karşılanmıyorsunuz. Bu nedenle sabah saatlerine denk getireceğiniz Mitilini gezisi daha iyi olacaktır. Adalarda birazda turistik yer olmasının etkisi ile yeme içime kültürü baya gelişmiş durumda. Alkollü içeceklerden uzo hepimizin bildiği içeceklerden olsa da açık ev şarabı da denenmesi gerekenlerden. Soğuk kahve frappe her daim her Yunanlının elinden eksik olmuyor.
Adanın kendisine has olan başka bir özelliği ise ahtapotları. Ahtapot kolları öğlen saatleri iplere kurutulmak üzere asılıyor. Her lokanta bunu çamaşır asar gibi yapıyor. Tuz ve zeytin yağı ile ızgarada pişirilip yanında sadece limon ile servis ediliyor. Çok lezzetli ve adalar dışında her yerde rastlanabilecek bir yiyecek değil. Bunun dışında bütün ızgara yapılan kalamar, sardalya ve kolyos balıkları çok lezzetli. Mezeler bizimle aynı olmakla birlikte yaprak sarması tadı ile bizi şaşırttı. Adalarda istediğiniz her hangi bir balık lokantasına girseniz de çok bir şey fark etmeyecektir. Ancak benim size Molivosta önermek istediğim Octopus ve Ofaros lokantaları. Ofaros liman sonunda ve en güzel manzaraya sahip olanı, ışıklarla aydınlatılmış Molivos kalesi seyre değer. Octopus lokantasında tam bir uzmanlık hakim ve rağbet görüyor. Buharda midye denemesi gereken lezzetlerden. Ladotiri peynirinin ızgarası ve kabak çiçeğinin feta peynirle doldurulup ince bir hamur ile kaplanarak kızartılması ile elde edilen dolma denenmeli. Feta peyniri özellikle salatalarda, güveçte ve mezelerde sıkça karşınıza çıkacaktır.
Yurt içi veya yurt dışı olsun gezilerimde etrafta fırın var mı diye bakarak olurum. Bu fırınlar halkın alışkanlıklarını ve geleneklerini göstermesi açısından çok şey ifade eder. Mitilini de gerçek fırınlara rastlayabileceğiniz gibi en güzel fırına Agiasos da rastladım. Burada kalınca ve katmerli, dışı iyi pişmiş tatlı, tarçınlı ve katmanları arasında marmelat olan güzel bir ekmek bulduk. Çeşitli otlarla yapılmış peynirli otlu börek ve peynirli börek ve simitlerini ancak deneyebildik. Çok çeşit var ve bir daha ki sefere diyerek oradan ayrıldık.
Ada ile ilgili olarak hiç şüphesiz çok şey söylenebilir. Camı açık uyuduğumuz odamızda balıkçıların anlamasak bile Yunanistan da olduğumuzu hatırlatan sohbetleri, içten kalimeraları ve limana dönen teknelerin motor sesleri pek unutulacak gibi değil.
Ada'nın bahsedilmesi gereken bir özelliğide Molivos limanında yaşayan kediler. Hepsi ada da kedi olmak varmış dedirtecek kadar huzurlu ve sevimli.
Fotoğraflar: Mehmet Özer (izinsiz kullanılmaz)
Fotoğraflar: Mehmet Özer (izinsiz kullanılmaz)
Mehmetçim döktürmüşsün geriyede bize birşey bırakmamışsın.Gitmediğimiz yerlerin tüyolarınıda aldık.Yazıların devamlarını bekler olduk.Her yazıda diğerin daha iyi oluyor. Eh fotoğrafın iyisininde(çatılar iyi olmuş)fikir babası olmakla çorbada benimde tuzum olmuş iyide etmişsin Selamlar MetinB
YanıtlaSilsenin izinden gidiyorum metinciğim. fırında atraksiyon bekliyorum.
Sil