Mutlu İnsana Her Yer Barselona


       Sekiz ay önceydi, 2013 yılı Nisan ayı için planladığım Barselona gezisi için bilet ve otel rezervasyonlarımı yaptırdıktan sonra 23 Nisan haftasının gelmesini iple çektik ailece. Genelde tembellik yapıp tur firmaları ile seyahat yapsam da bu sefer her bir şeyi kendim planladım. Türkiye'den iki firma Barselona'ya uçuyor. THY ve Pegasus. Biletlerden sonra sıra  otel rezervasyonuna gelince merkezde ve  Barselona da iyi çalışan metro sistemine yakın bir noktada rezervasyonu yaptırdım. Burada dikkat edilecek husus her yerde bulabileceğiniz haritalarda yeşil renkle gösterilen L3 olarak bilinen ve eski kent ortasında geçip bir çok gezilmesi gereken yeri bir birine bağlayan hat çevresinde konaklamanız. Buralarda çok sayıda apart var ve fiyatları 4 kişilik aile için 45 euroya kadar iniyor. Booking.com sayfasında harita üzerindeki otellerden lokasyonuna bakarak seçim yapmak kolay ve yer  hedefi açısından faydalı olacaktır. Bu arada aşağıda linkini verdiğim metro haritası yanınızda olsun. Metro hattı çok kullanışlı ve paralel ve diagonal ismi verilen kavşaklarda, metrodan çıkmadan ve yeni bilet alma gereksinimi duymadan geçiş yapabiliyorsunuz. Çeşitli bilet alternatifi olan metroda,  T10 en iyi seçim. Bu biletin içinde on biniş hakkı var ve tek bir aile bunu kullanabilirsiniz. Fiyatı 9,80 euro.  10 tane tek geçiş alırsanız 20 euro tutar. Bilet makineleri 50 euro altındaki paraları tanıyor. Bozuk paranız veya paranız da yoksa kredi kartı ile bilet alabiliyorsunuz. Bazı metro girişlerinde her iki yön biniş istasyonu  tek kapıdan bağlansa da, bazı küçük istasyonlarda metronun iki farklı girişi oluyor.Yanlış girerseniz biletiniz boşa gidecektir. Buna dikkat edin. Ulaşım Barselona da göreceğiniz en ucuz şey (bu harita hayatınızı kurtaracak tıklayın). Çok memnun kalacaksınız. 
      THY T1 ismi verilen yeni limana iniyor. Buradan tren (aşağıda bulunan linkten tren bağlantılarını okuyun. Metro direkt gelmez T1'e) , A1 otobüsleri veya taksi ile merkeze gidebilirsiniz.  Ola ki T2 eski limanına inerseniz o zaman A2'ye bineceksiniz. Şunu belirmek lazım ki tek yön bu otobüslerde 6 euro. 3-4 kişiyseniz eziyete değmez çünkü taksi 27 euro tutuyor. Taksiler 5 kişiyi almaz ve bunun için çok koltuklu minibüsler gerekebilir. Bunların fiyatı daha yüksek tutar. Taksiler her bir valiz için 1,5 euro  alır  sizden. Taksi için hemen araya sıkıştıralım şehir içinde de fiyatlar uygun. T1-T2 arasında  sürekli ring var ve mesafesi 4 km. Biz kullanmadık ancak motosiklet, bisiklet alternatif ulaşım araçları. Ayrıntılı bilgi burada.
         Şehre bir şekilde ulaştıktan sonra özellikle merkezin çok kalabalık olduğunu göreceksiniz. Merkezden kastım Catalunya meydanı ve ona çıkan caddeler. Her biri İstiklal caddesi kadar geniş ve kalabalık neredeyse. Şehirde gezilecek çok yer olsa da zaman sıkışıklığı nedeniyle seçerek ve planlı dolaşmak gerekiyor. Ben size  gün gün neler yapılabiliyor onu yazmaya çalışacağım.
         1.gün birazda ortama uyum sağlamak maksadıyla geziyi kısa tutup yakın yerleri dolaşıp dinlendik.
  •  La Rambla bol ağaçlı ve ortası yürüme yolu olan çok kalabalık bir cadde. Her iki tarafında trafik olan yollar ile, mağazaları görmek mümkün. Çok zorunlu kalmadıkça yeme-içme ve alışveriş için burayı önermem. Hem pahalı hemde hizmet  kalitesi düşük. Yan yollarda ve hiç ummadığınız ara sokaklarda temiz ve hesaplı aile işletmeleri bulabilirsiniz. Giyim ve elektroniğin ülkemiz ile aynı ve çoğunlukla pahalı olduğunu göreceksiniz.
  • Catalunya meydanı La Rambla caddesinin üst ucunda bulunan geniş meydan. Yukarıda bahsettiğim A1 ve A2 otobüsleri buraya bırakır sizi. Ayrıca üstü açık turistik otobüslerde buradan kalkar. 
    A1-A2 Otobüsleri Catalunya meydanı.
  • Ferran caddesi uzun ve güzel bir cadde. Via Laietana caddesi ile kesişip, Princesa caddesi ile Ciutadella devam ediyor. Birisi tavuk diğeri hamburger satan iki çok uluslu fastfood lokantasının arasındaki yol bu. Buraya girdikten hemen sonra sağda Plaça  Real ismi verilen, havuzlu bir çeşmenin bulunduğu, kahve ve üst katlarda hostellerin olduğu meydanı göreceksiniz. Akşam üstü hem serin hem hareketli oluyor. Ferran'ın ortasına gelinde Catalunya Meclis binası ile bu binanın arkasında Barselona Katedralini görmeniz mümkün.  Bu cadde o kadar bereketli ki hiç bir yere sapmadan devam ederseniz sizi Picasso Müzesine ve Parc De La Ciutadella'ya  kadar götürür. Karnınız acıkmış olmalı, ilk gün için size önereceğim son yer La Rambla 91 numarada bulunan Boqueria çarşısı. Bol meyve, balık, Tapas ve Paella sizi bekliyor. Biraz tuzlu ancak. Kalabalık ve sıra çok derseniz ara sokaklara girip içeride mutlu yüzler arayın ve bulduğunuzda içeriye dalın.  Birinci günden size hatırlatmak lazım ki her zaman ana caddelere geçiş için ara sokakları kullanın mutlaka ilginç şeyler göreceksini.
              Bizim 2.günümüz  pazar gününe denk geldi.
  • Pazar sabahı erkenden metro ile Gracia caddesinde  ( Catalunya Meydanının üst girişi) bulunan Gaudi'nin iki ünlü binası Casa Mila ve Batllo'yu gezmeye gittik. Oldukça pahalı girişi olan bu iki bina birbirine yakın yerleşimli. Biz zamandan dolayı sadece Casa Batllo 'yu gezdik. İçeriye girerken ücretsiz sesli İngilizce rehberinizi almayı unutmayın. Gaudi'nin döneminin çok ilerisinde yaptığı bu evdeki ahşap ve seramik ayrıntılar hayret verici güzellikte. Batllo ailesi burada yaşamış ve binada üst katlarda hala yaşayanlar mevcut. Kuşkusuz Gaudi'nin varlığı kente ilham kaynağı olmuş. Bu nedenle bir çok eski  ve  modern binada mimara göndermeler yapılmış. Yani aslında Barselona demek Gaudi demek.
    Casa Mila
    Casa Batllo
  •  Bu binanın hemen üst tarafında bulunan aralıkta, çatısında  metal bulut yumağını olduğu, metal ve camdan ibaret Tapias'ın güzel evini görebilirsiniz. Tapias ile ilgili güzel bir müze barındırıyor. Malum kentte Gaudi'nin dışında başka iyi mimarlarda var.
  • Casa Mila Gaudi'nin Sagrada Familia'dan önceki son eseri. Yine Yuvarlak hatları, işin ustasına yaptırdığı balkon korkulukları ve bacaların şekli görülmeye değer. Aile birinci katta oturuyor ve üst katlar Gaudi Müzesi olarak kullanılıyor.  
  • Sagrada Familia gücünüz tükenmedi ise yürüme mesafesinde ve bir köşeden sonra yüksek kuleleri ile karşınıza çıkıyor. Casa Mila'nın bulunduğu sokağı takip ederseniz sizi önüne çıkaracaktır. Yüksek kulelerin hepsi tamamlanmamış. Gaudi tramvay kazasında ölene kadar Doğum cephesi olarak adlandırılan cepheyi bitirmiş. Sonrasında ve şimdi  halkın ve fonların desteği ile halen yapımı devam ediyor. Mimari planların aslına sadık kalınan bu yapı iç ve dış mekan olarak etkileyici. Bilet kuyruğu moralinizi bozmasın mutlaka girin derim. Yüksek sütunlar üzerine kurulu bu yapıda ışık alan bir cephe içeriyi aydınlatıyor. Birbirinden güzel vitraylar ve 50 dilde yazı barındıran kapısı dikkati çekiyor. 16 yıl çalıştığı yerden çıkmayan Gaudi şimdi burada mezar odasında yatıyor. Ayrılmak istemediğimiz iç mekandan alkış ve çığlık seslerini takip ederek  Doğum cephesinden arka girişe çıktık. Rengarenk giyinmiş bir çok takımın arka meydanda toplandığını ve insan kulesi yaptıklarını gördük. Oldukça heyecanlı olan bu gösterilerden birisinde kule tamamlandıktan sonra yıkılma anını videoya çekme fırsatım oldu. Bu toplantının Tarragona kule yarışması için yapılan bir hazırlık olduğunu öğrendik. Bize tam bir sürpriz olan bu şenlik havası orada 1 saat daha kalmamızı sağladı. Doğum cephesinin girişinin solunda,  Gaudi'nin yaptığı çalışmalarının esin kaynaklarının  olduğu eğlenceli bir müze ile klisenin altında, çıkış bariyerlerine bakan yüzde klisenin yapılışı ile ilgili ikinci bir müzeyi gezmeyi unutmayın. Burada mimari detayları görebilirsiniz. 
    Tarragona çalışması
    Sagrada Familia
  • Klise çıkışı metroya binerek diagonale kadar L5 ile gelip L3 ile otelimizin bulunduğu Ferran caddesine ulaştık. Ferran'ı takip ederek Barselona Katedralini burada fazla zaman harcamadan gezdik ve birazda çocukların isteği ile, 100 yılı aşkın bir süredir faal olan hayvanat bahçesini görmeye Park Ciutadella'ya gittik. 10:00 ile 18:00 arasında açık olan bu hayvanat bahçesine geç kaldığımız için giremeyince parkta dolaşıp uzaktan gelen sesleri takip etmeye başladık. Çok geçmeden bizi bir şenlik karşıladı. Müzisyenler, akrobatları, sabun köpüğünden balon gösterileri ve Tarragona için antreman yapanları geride bıraktıktan sonra alternatif tıpçılar ve uzak doğu inanışlarını anlatan gönüllüler, el sanatları yapıp satanlar, çevreciler kısacası baş döndürücü bir kalabalık ortasında bulduk kendimizi. Çoğunluğu genç olan bu topluluk görülmeye değerdi doğrusu. Bizde ilgimizi çeken bir kaç şey alarak parkın hareketliliğinde etkilenmiş bir şekilde ayrıldık. Yani parka pazar günü gidin derim.Yeri gelmişken sokaklarda sahipleri ile gezen çok fazla sayıda köpek gördük. Hepsinin sanki ses telleri alınmıştı. Hiç mi havlayan olmaz.Birde sanırım arabalar kornasız üretiliyor. Gerçi son günümüzde Ferran caddesinde 30 dakika bekledikten sonra bir taksinin korna çaldığını duydum ancak bu kadarına da olur dedik. 
    Park Citutadella
  • Akşam saatlerinde Limanda Mare Magnum olarak bilinen içinde IMAX Sineması ve akvaryumu olan komplekse gittik. IMAX sinema uygun saat olmadığı için giremediğimiz bir yer oldu. Bizde akvaryuma girdik ancak belirtmem gerekli ki İstanbul Florya da yeni açılan akvaryumu gördüyseniz veya çocuklarınız ısrar etmiyorsa gitmemek kayıp olmaz.  
            3.gün önemli yerleri gezmenin ve şehri tanımanın rahatlığı ile sabah güzel bir güne uyandık. Hava serin ve güneşliydi. 
  • Bugünün en önemli gezisi Park Guell olacak. L3'e binip Vallcarca durağında inince sizi uzun bir yürüyüş bekliyor. Merdivenden çıkıp hemen geriye dönüp kalabalığı takip edince solda büyük, çoğunluğu yürüyen merdivenler ile döşenmiş uzun bir yokuş göreceksiniz. Yokuşun bitiminde park Güell daha doğrusu Gaudi başlıyor. Girişi ücretsiz. Biz yaklaşık 3-4 saat burada geçirdik. Park aslında zamanında zenginlerin gezdiği ve eğlendiği bir mekan olarak tasarlanmış. Etkileyici ve neşeli bir mekan. Mutlaka gidilmeli derim. Buradan yine bindiğimiz L3 ile doğruca sıfır noktasına yani La Rambla'ya gittik. Sıkı bir yürüyüş ile Ferran caddesini takip ederek Park Ciutadella'ya giderek hayvanat bahçesine girdik. Hayvanat bahçesi 18. yüzyılda açılmış.  Hayvan çeşitliliği çok fazla. Bunların içerisinde memeli deniz hayvanları da var. Çocuklar keyif alacaktır. Ancak çok yorucu ve zaman aldığını söylemek lazım. 
    Park Guell
           4.gün sabah şehirde olağan üstü bir hareketlilik ile uyandık. Dışarıya çıktığımızda her adım başı kırmızı gül satan tezgahlar ve La Rambla ile Catalunya meydanında kitap tezgahları sıralıydı. Tezgahların birisine neler olduğunu sorduğumuzda 23 Nisan'ın İspanya da Sant Jordi günü olarak kutlandığını ve bugün erkeklerin bayanlara kırmızı gül, bayanların ise erkeklere kitap aldığını öğrendik. Hanımda öğrenince gül alarak gereğini yerine getirdik. Bütün gün gül bayrak gibi bizimle dolaştı tabi ki. Bende kendime İspanyol ekmekleri ve Tapas ile ilgili kitap alarak bugünden nasiplendim. İnşallah günaha girmemişizdir!!! 
  • Ferran caddesini takip Princesa caddesinde sağ tarafta bulunan  Picasso müzesine kadar yürüdük ve sabah erken ve  müzenin önünde uzun bir kuyruk olduğunu görmemize rağmen sabah mesaisine başladık. Bu kuyruklar bize artık kıtlık dönemindeki ekmek tuz kuyrukları gibi geliyor. Zaman geçirmek için taktikler bile geliştirdik. Bu müze fiyatı ile taktirimizi topladı. 11 euro giriş fiyatı ile her halde Avrupanın en ucuz müzesidir. Picasso nasıl oldu da moder resime geçiş yaptı diye hep merak etmişimdir. Aslında çocuk denecek  yaşlarda yaptığı yağlı boylar çok güzel. Fakat müzede geçirdiği dönemleri ve modern resme geçişini izliyor ve modern resimde de olgunlaşmasını görüyorsunuz. Picasso'yu bir şekilde okumuş insanların tanıdığı bazı tabloları dışında bu müzede çok ünlü tablo görmeyi beklemeyin. Benim gördüğüm çok güzel ve kronolojik olarak dizilimi yapılmış biyografik bir müze olduğu. İlk girişte dua eden kız tablosu önemli bir tablodur ve müzede ilk eserlerinde olduğu gibi küçük yaşta kaybettiği kız kardeşinin izlerini taşır.  Dua eden kızın aslında ölmüş olan kız kardeşinin büyümüş hali olarak çizildiği yorumları var. 8 yaşında yaptığı, kendisinin sakladığı ve Picador isimli küçük tablosu da burada asılı.  Yaklaşık 2 saatimizi alan bu müzeden güzel  duygularla ayrılarak, yine bizde güzel duygular uyandıran el yapımı çikolata ve kurabiyelerin olduğu bir dükkana kendimizi attık.   
  • Müzik sarayı yani Palau De Müzica yine Picasso müzesine yakın yerleşimli. Via Laietana caddesini sonunda bulunuyor. Aslında faal ve çok güzel yapılmış. Tamamen doğal ışık ile ayındınlatılmış olan bu müzede bulunan cam ve  seramik işleri yine Gaudi'ye atıfta bulunacak şekilde muhteşem. Bileti aldıktan sonra saat başı İngilizce veya İspanyolca, rehber eşliğinde geziyorsunuz. Biz gezerken org çalışmasına denk geldik ve küçük bir konser ile salonun akustiğini ve ihtişamını yakaladık. Bu müzik sarayına mutlaka gidilmeli.  
    Müzik Sarayı
           5.gün bizim son günümüzdü. 
  • Futbol ile hiç alakası olmayan ben yine L3 ' binerek Les Corts durağında inerek yönümüzü çevirmeden beş dakika yürüdük ve Nou Camp stadına ulaştık. Barselona da en fazla ücret ödediğimiz giriş burası oldu. Mağazanın içinden geçip arka taraftan bileti aldıktan sonra üst geçit ile stada giriyorsunuz. Çok interaktif yapılmış Barselona takım müzesi etkileyici. Saha kenarından, en üstte bulunan basın locasına ve Messi'nin soyunma odasına ve basın toplantısı salonuna kadar gidebiliyorsunuz.  Ziyaretiniz sırasında  Nou Camp ile ilgili programlar ve bilet satışları olur kaçırmayın derim.  Nou Camp'tan sonra  Casa Mila ve Batllo'ya tekrar gidip Garcia caddesini Catalunya meydanına kadar takip ettik.
      Yazıda okuduğunuz gibi 5 gün boyunca aç gezmedik tabi ki. Yemek kültürlerini tanımanın en keyifli yollarından birisi elbette. Tapas her daim duyacağınız kimi zaman ekmek üzerinde kürdan batırılmış, kimi zamanda küçük tabaklarla servisi yapılan mezeler. Bunların içerisinde İspanyol Omleti de var ve karamelize soğan, patates ve yumurta ile yapılıyor. Denenmeli derim.
Enginar, biber ve patlıcanlı Tapas
Biz Tapas'ların  her iki türünü de yedik ancak ekmekli olanlar daha yaratıcı. Peynirli, enginarlı, tavuklu ve ton balıklı olanları ile yumurtalı seçenekleri oldukça güzel.  Şunu da belirtmem gerekiyor ki et ürünleri domuz eti ile yapılıyor. Sosis ve salam dahil.   Tapaslarda da böyle anlayacağınız. Dikkat etmeniz gereken diğer bir konu  konservelerle yapılan ürünleri özellikle tabakta gelenleri tercih etmemeniz. Lezzetli olmuyor.  Sebzeli, tavuklu ve özellikle deniz ürünlü pilavları Paella mutlak yenmeli. Kötüsüne rastlamazsınız. Bunun dışında Mürekkep balıklı Paella daha önce yemediyseniz mutlaka yenmeli. Deniz ürünleri ile dolu tabağı sipariş ederseniz sea food olanı tercih edin. Balık eklenirse fazla geliyor ve gelen balıkta genelde somon oluyor. Ben bu geziye gitmeden bir hafta önce 1835 yılından beri kesintisiz hizmet veren Los Caracoles isimli lokantada son akşam için rezervasyon yaptırdım. 
Limonda sıkın güzel olur.
 Burası tavuktan tavşan etine kadar ve özellikle balık ürünleri konusunda başarılı bir yer ve kapısında kuyruk eksik olmuyor. Son geceye bırakmak istememin nedeni bütün hafta yediğimiz yemeklerin orjinali nasıl merakı. Büyük gün geldiğinde önce kasvetli gelen ama sonrasında sizi içine alan tarihi bir mekan içerisine giriyorsunuz. Masaya gelen salyangoz şeklinde ekmekler lokantanın ismini çağrıştırıyor. Deniz ürünü tabağı ve deniz ürünlü paella siparişi verdikten sonra gelen yemeklerin lezzeti öncelikle tazeliğinde ve pişme şeklinden dolayı farklıydı. Tüm yemekler bütün ahçıların etrafında toplandığı ve yaklaşık 6-7 metrekare büyüklüğünde devasa kuzine üzerinde pişiriliyor çünkü. Lokantaya girerken bunu göreceksiniz. Paella dışarıda yediklerinizde farklı olarak farklı bir pirinç ile (rizotto pirinci) ve daha diri olarak pişirilmişti. Safranı da daha azdı. fiyatı normal lokantalardan yaklaşık 40-50 euro daha pahalı ve kredi kartı kabul ediliyor. Barselona da tatlı nasıl dediğinizi duyar gibiyim. Krema Catalunya  ve Churos mutlaka yenmeli. Krema Catalunya'nın dondurması da var ve çok lezzetli. Aslında Krem Karamel gibi ancak toprak kapta geliyor. Üzerinde oldukça ince kıtır bir şeker tabakası var. Daha önce almadığım bir tat oldu. Diğer tatlı Churos (çuros diye okunuyor)İspanyolların yediği ve turistlerin pek keşfetmediği  bir tatlı. Akşama kalmıyor. Ucu kapalı nal şeklinde ve az şekerli hamurdan pişirilmiş Churos'un şekli size yabancı gelmeyecek. Isıtıldıktan sonra kristalize şeker dökülerek servis ediliyor. Kahveye batırarak yeniyor. Bu özgün bir tatlı olduğu için mutlak denenmeli. 
Churos

Los Caracales
      Ne içiliyor derseniz şarap ve gazlı içecek ile yapılan Sangria çok lezzetli soğuk içeceklerinden. Her daim içilebilir. Şarapları lezzetli ve ucuz. Çok özellikli olan peynirleri yok. Sert koyun peynirlerini bol bol yedik ve eve de getirdik. 
    Benim bu blogta belirtiğim kentlerde ki fırın merakımı burada da kısmen giderebildim. Tuzlu aparatifleri soğuk sandviçten ibaret. Tatlılar milföy ve türevleri. Beni etkileyen bir fırına rastlamadım. Ancak ekmekleri lezzetli. 
    Bir gezide burada bitti. Belli mi olur bakarsınız bir gün yolum yine Barselona 'ya  düşerse o zaman daha derinlemesine gezip yazabilirim.  
     Gelelim başlığa. Gezi sonrası anneme neden beni Barselona da doğurmadın deyince, o da "mutlu insana her yer Barselona" dedi.  Doğru söze ne denir. Evim evim güzel evim.

Yorumlar

  1. Gezi yazılarınızda olgunluk dönemine girmişsiniz Mehmet bey,size ve ailenize sağlık ve afiyet dolu geziler dilerim.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder