Kovuk Oluşumu Olan Yaşlı Ceviz Ağacına yapılan Restorasyon Çalışması


Çoğumuz pek dikkat etmese de, etrafımızda uzun zaman önce dikilmiş, çevresinde gerçekleşen  yapılaşma, zemin kaplaması veya bakımsızlıktan kaynaklanan çevresel faktörler nedeniyle kurumaya yüz tutmuş pek çok yaşlı ağaca rastlamak mümkün. Ben de böyle bir ağaca 4 yıl önce satın almış olduğumuz arsanın içerisinde rastladım. Aslında imar öncesi komşu tarlanın sınırında olan bu 34 yaşındaki ceviz ağacı, acemi gözlerimin beni yanıltması ile gözüme pek sağlıklı görünüyordu. Ancak bu toprak üzerinde yaşar hale gelince, aslın da  o kadar sağlıklı olmadığını anladım. Koca gövdesinde, arsanın düzenlemesi sırasında iş makinesinin açtığı kabuk yarası ve kötü budamadan kaynaklanan yaklaşık 25x35 cm boyutunda  kovuk oluşumu vardı. İri  dalı, gövdeye yakın yerinden kesen eski sahibi, kabuk odunsu kısmı kapatamadığı için kovuk oluşumuna sebep olmuştu. Bende gölgesinde  ve meyvesinden yararlandığımız bu ağacı kurtarmak için kolları sıvadım.

       Bu iş aslında ülkemizde İstanbul ve Bursa'da belediyelerce yapılmakta. Ancak belediyelerin şahıslara ait olan bu alanda hizmet veremediğini belirtmek isterim. Kamuya ait alanlarda bu hizmeti belediyeler veriyor. Durum böyle olunca bende emekli olmuş ve bu tedavi konusunda patent almış ve çok tecrübeli olan bir orman  mühendisinden yardım aldım (Teoman Varol).
Kovuk çevresinde bulunan mantarlı kabuklar temizleniyor
       Tedavide asıl amaç mevcut kovuğun  hava ile temasını kesmek ve kesmeden öncede içini ilaçlamak. İlaçlamayı kovukta bulunan canlılara göre yapmakta fayda var. Havayla teması kesilen bu boşlukta tam olmasa da mikroorganizmaların yaratmış olduğu çürüme yavaşlamış oluyor.
    Uzmanın bahçeyi ziyareti sonrasında krom nikel çok ince gözenekli tel, pansukesen su yalıtım boyası, mantar ilacı, fırça ve galvanizli çividen oluşan malzememizi nalburlar dan toparladım. Pansukesen adlı malzeme su bazlı ve çatı izolasyon malzemesi. Ağacınıza göre bunu satın aldığınız yerde renklendirebilirsiniz. Zira beyaz renk ağaçta sırıtacaktır.
Kenarları açılmış kovuk
                        Öncelikle yaptığımız iş kovuk ve ağaç kabuğunun olmadığı yerlerde, kabuğu odunsu kısım kenarlarda  iyice görünecek şekilde fotoğraflarda olduğu gibi açmak oldu. Keskin bir keser, ağaç eğesi, kısa saplı keskin bir balta bu işi halledecektir. İşlem bittikten sonra, uygun oranlarda sulandırılmış toz mantar ilacı ile  iç kısmı bolca yıkandı.  Kapatılacak boşluk veya kovuk ağzının açılmış olan kenarlarında görülen odunsu kısmına krom nikel tel ölçüp biçilerek, 4 cm boyundaki galvanizli çiviler ile neredeyse sıfıra sıfır tutturarak çaktık. Burada dikkat edilecek husus ağacın yaşayan dokusu olan kabuğun telle örtülmemesi ve kabuk sınırında telin kalması. Zamanla kabuk telin üzerini de kenarlardan örtecektir.   Sonrasında kovuk alanının hava ile temasını kesecek olan pansukesenin yine kabuğu örtmeden 4-5 cm'lik fırça ile sürerek kapattık. Böylece en önemli kısım bitmiş oldu.
      Kovuk ve mantarla nedeniyle uzun bir süredir hırpalanmış olan ağaç için, taç kısmının 1/4 dış kısmına, toprağın 75 cm altına kadar uzanan, 7 cm'lik pis su borusu ile 3 adet baca açtık. Açtığımız çukur dibine çakıl taşı döşeyerek üzerine bacayı diktik ve toprakla kapattık. Sıcak yaz günlerinde ağacı buradan sulayacağımız gibi sistemik ilaçları da buradan vereceğiz. 

Temizlenmiş yara
Krom-Nikel tel ile kaplama


Asırlık ağaçların  cevap verdiği ve yeşerdiği bu tarz bir tedavi ile ceviz ağacının hızla toparlayacağını düşünüyorum. Sahip olduğunuz bu tip bir ağacınız yoksa bile, etrafınızda gördüğünüz anıt nitelikli ağaçları bulunduğunuz yerdeki yerel yönetimlere bildirirseniz sonuç alabilirsiniz. Özellikle yerel yönetimlerde bu yönden büyük gelişim olduğunu kısa süreli internet aramasında da göreceksiniz. İşlemin yapıldığı bu hafta, orman mühendisi Teoman Bey, Muğla'nın Akyaka beldesinde bulunan 600 yaşında olduğu sanılan sakız ağacını restorasyonu için Muğla Belediyesi'nin davetiyle yola çıkmıştı bile. Ne dersiniz yaşadığımız bu dünyada hepte kötü şeyler olmuyor değil mi?







Ağacın 2019 yılında ki son hali için tıklayınız.



Yorumlar

  1. hayran oldum bu çalışmanıza..ne güzel bir iş yapmışsınız..ellerinize sağlık..ağacın bundan sonraki gelişimini görmeyi çok istiyorum..fotolarınızla bizleri haberdar edin lütfen..selam ve saygılar...

    YanıtlaSil
  2. İlginize teşekkür ederim. Sanırım iyileşme uzun bir süre alacak..

    YanıtlaSil
  3. ELLERİNE SAĞLIK tıptaki doku greftlemesi gibi olmuş

    YanıtlaSil

Yorum Gönder