Zebrano Ağacının Masaya Dönüşümü İle İlgili Meraklısına Bir Yazı


Ham Ağaç
       


                       Bu yazıyı yazmak için uzunca bir süre beklemem gerekti. Yaklaşık 45 gün önce başlayan masif ağaçtan masa tablası yapma projem bugün itibari ile gerçek oldu. Dünya büyük bir sentetik süreçten sonra artık organik yaşama dönme telaşı içerisinde. Plastik devrimde bir ara insanlar polyester kıyafetler ile boy gösteriyordu ortalıkta. Şimdi duvar kağıtları bile organik hale geldi. Neredeyse canlanacaklar. Benim masamda böyle. Aslında yaşıyor. Yani işin jargonunda "çalışıyor". Malzemenin süreç içerisinde şekil ve bazı durumlarda doku özelliklerini değişmesi sonucu oluşan duruma deniyor. Yani plastik, cam  veya paslanmaz metal bir masa gibi değil. 


Kullandığım ağaç olan Zebrano Ağacı Afrika'da büyümüş ve fırınlandıktan sonra, 5 yıl satın aldığım toptancıda dinlenmiş bir ağaçtı.   320 cm boyu ile oldukça uzun ve 6 cm et kalınlığı ile güçlü bir plakaydı. Beklemeden kaynaklanan, kenarlarında ince çatlamalar olmuşsa da içlere ilerlememişti. Bizim esnaf tarafından zeytin ağacı diye bilinen  ağaç oldukça kaliteli bir malzeme. Yoğun ve ince koyu kahve çizgilerle desenli iç yapısı, beyaz ve kahve arasında çizgilerle desenli kabuk altı ile kontrast oluşturuyordu. Ağacı sanayi sitelerinde bulabileceğiniz nitelikli ağaç satan toptancılardan almak mümkün. Böyle bir yerden aldığım ağacı yan  tarafta bulunan marangoz atölyesinin ustasına teslim ettim. Ağaç 500 TL ve ustalıkta 500 Tl olmak üzere şimdilik maliyeti 1000 Tl görünüyordu. Tabi bu sadece tabla için. Fotoğrafta gördüğünüz döküm ayakları   internetten 380 TL'ye aldım. 

Zımpara sonrası 
Bileşke yeri belli olmuyor

Marangozla konuştuğum gibi ağaç enine iki eşit parçaya bölündükten sonra, kabuk altı dışarıda kalacak şekilde ortadan birleştirildi. Uçlarda bileşke yeri görünmesin diye ortadan 2 cm kalınlığın da düzgün bir oyuk açılarak her iki parçanın içine girecek 4 cm eninde   plaka  ve güçlü  yapıştırıcı sayesinde birleştirildi. Fazla doku kaybı olmaması için üst tabla dışında alt yüzde fazla planya uygulatmadım. Ağaç ortadan kesildikten sonra  gördük ki  dikine saklandığı için ortadan hafifçe bel vermiş. İşlem sırasında bu nedenle ağaç kalınlığı 4,2 cm ye kadar düştü. Yani demem o ki alacağınız ağaç yatay saklanmalı ve aralarında takozlar ile  bu tip bel vermeler  engellenmiş olmalı. Benim artık ağaçlıktan çıkıp masa tablası haline gelen malzemem güzel bir zımpara dan sonra tüm desenleri ile ortaya çıktı. Sadece dört kat tik yağı sürdürdüğüm tabla renkleri tamamen ortaya çıktı ve masanın  olgunlaşmış oldu. Kabuk altında fotoğraflarda gördüğünüz kusurları düzeltmeden kalmasını sağladık. Yani ağaç tüm yaraları ile birlikte kaldı. Zebrano ağacı sert bir ağaç. Zımpara yaparken bile ustanın zorlandığını gördüm. 
Döküm ayaklar elektrostatik siyah boyalı
 Dolayısıyla seçtiğiniz ağaç çok önemli. Ladin, ceviz, kestane, zebrano ve daha farklı alternatiflerini siz kesenize göre seçmelisiniz. Ben belkide en güzel malzeme olan ceviz ağacından fiyatı nedeniyle uzaklaştım. Bana ayaklarının montajı ile birlikte 1400 TL'ye mal olan bu masanın piyasa değeri 1700 TL altında değil. Yerine göre 2250 TL fiyatta verebilirler size. 2x1 m boyutunda cevizden yapılı bir masanın en iyi fiyatı 5500 Tl altında değil. Bu nedenle maliyet hesabınızda ağaç en önemli unsur. Son ölçüsü 157x87 cm olan bu masa ağırlığı fazla olduğundan dolayı (30-35 kg civarında) çift döküm ayak koymayı güvenlik açısında daha uygun gördüm. Sert olan tablaya ayakları toplam 16 adet (3,5 cm) , paslanmaz çelikten yapılmış ağaç vidası ile sabitledim. Ayakların toplam ağırlığı  yaklaşık olarak 25 kg. Yani masa yaklaşık 50-60 kg ağırlığında kallavi bir masa oldu. 
Şimdi üstünde yazı yazdığım masa gömülü enerji düzeyi düşük olduğundan doğa dostu. Üzerinde sentetik hiç bir ürün yok. Tik yağı zaten doğal bir malzeme. Masa ayakları döküm demirden olduğu için uzun süre kullanabileceğiniz türden. En önemlisi bu masa evladiyelik ve durdukça daha değerli olacaktır. Masa tablasının model  ve desen olarak tekliği de tartışılmaz. Hayalinizde böyle bir masa varsa en azından bu yazı ile başlayabilirsiniz. İyi eğlenceler. 

Kabuk altlarının beyazlığı doğal bir şerit oluşturmuş

Küçük göründüğüne bakmayın. Yemek masası olur.

Yorumlar