" Mısır, Nil'dir "

Asuana doğru Nil.
      Nil, Afrika'dan kaynaklanarak, Mısır, Sudan, Burundi, Ruanda, Kongo, Tanzanya, Kenya, Uganda ve Etiyopya'da geçtikten solra Kahire yakınlarında deltasını oluşturarak Akdenize dökülür. 6695 km ile dünyanın en uzun nehridir. Nil doğduğu noktadan Akdeniz'e kadar 1134 m'lik yüksekliği aşarak denize kavuşur.
    İçerisinde barındırdığı biyolojik çeşitlilik yanında bence en önemli özelliği binlerce yıl kıyılarında sayısız medeniyetler gelişmesine de olanak sağlamasıdır. Bu medeniyetlerin en büyüğü ise Mısır uygarlığıdır. Binlerce yıla yayılan bu uygarlıkta, 33 hanedan boyunca devamlılık gösteren devlet, tarihin en uzun süreli devleti unvanını halen korumaktadır. Ölüm sonrasına hazırlanan ve bu uğurda muhteşem yapılar inşa eden Mısır uygarlığının kralları   olan firavunların tapınakları ve anıt  mezarları yinede Nil nehrinin bu ihtişamı karşısında sönük kalır. Nil aslında sağladıkları ile Mısır'ın gerçek tanrısıdır ve firavunların elde edemediği ölümsüzlüğü çoktan elde etmiştir.      
Çöl çöl çöl.
         
Renkli Nil teknelerinden olan Felluka.
Nehir, içinde ve kıyısında oldukça büyük bir ekosistem barındırır. Tüm Nil boyunca aralıksız devam eden kıyı bitki örtüsü bazı yerlerde hemen, bazı yerlerde ise 1 km sonra çölleşir. 
          Nehirde yaşam gün doğmadan başlar.  Sayısız çeşitlilikteki kuş ve bu ekosistemin bir parçası olan köylüler, günün başlangıcını yakalamaya çalışır. Gruplar halinde balıkçılar ve çiftçiler nehrin akıntısına doğru hafif bir açı yaparak, hızlı kürek hareketleri ile kıyıya veya Nil ortasındaki adacıklara doğru yol alırlar. 
Sabahın erken saatlerinde
soğuk havaya aldırmadan
ağlarını çeken balıkçılar.
     Kıyı boyunca uzanan muz ve hurma bahçeleri, şeker kamışı tarlaları, aralara sepilmiş beyaz ve mor begonviller, arkalarında hemen başlayan çöl ile kontrast oluşturur. 3000 yıl öncesine bakıyor izlenimi veren yerleşim yerleri, ilkel tarım aletleri, insanda zaman ve mekan duygusunu ortadan kaldırır. Gün doğumu ile Güneşin ne kadar  büyük olduğunu fark edersiniz.     Bu saatlerde balıkçılar attıkları ağları çoktan toplamaya başlamışlardır. Ağlar güneşin parlattığı su damlaları olmasa neredeyse fark edilemez. Güneşin ilk ışıkları ve çöl soğuğu yeni ve güzel bir günün habercisidir.

Giza piramitlerini koruyan sfenks ihtişamını halen korumakta.




Yorumlar

Yorum Gönder